Anatomia noża cz. 4. Najczęściej stosowane tradycyjne materiały metaliczne na klingi noży

Anatomia noża cz. 4. Najczęściej stosowane tradycyjne materiały metaliczne na klingi noży

Paweł Chrzęstek, Wojciech Weiler

 

Dobór materiału klingi ma fundamentalne znaczenie dla jej użyteczności i trwałości. Zastanawiając się co kupić warto wziąć pod uwagę aspekty, z którymi przyjdzie się zmierzyć podczas użytkowania noża. I tak np. odporność na ścieranie odpowiada za okres, przez jaki nóż zachowa ostrość; odporność na odkształcenia plastyczne (zwana pospolicie wytrzymałością) wpływa na to, czy klinga nie będzie się zbyt łatwo trwale wyginała, a krawędź tnąca zawijała; udarność z kolei to odporność na pęknięcia i wykruszenia powstałe pod wpływem obciążeń dynamicznych, zaś sprężystość jest właściwością pozwalającą na powrót materiału do pierwotnego kształtu po ustaniu obciążenia i ważna będzie przy podważaniu nożem. Klindze przyda się również odporność na korozję, zależna głównie od składu chemicznego materiału, z jakiego ją wykonano. Ale również od obróbki cieplnej metalu – i jeśli ktoś ją popsuje, to nawet doskonała stal nierdzewna będzie korodować.

Tworzywa doskonałego do wszelkich zastosowań nie znajdziemy: zawsze coś dostajemy kosztem czegoś innego i poszukiwanie ideału, który będzie spełniał wszystkie oczekiwania skazane jest na porażkę. Czasem trzeba więc poświęcić jedną z cech na rzecz uwydatnienia innej. Bo klingi dużych noży terenowych czy maczet nie muszą być specjalnie odporne na ścieranie – za to powinny mieć dużą udarność. Z kolei noszone na co dzień w kieszeni noże składane nie potrzebują ani znacznej udarności, ani sprężystości.

Klingi noży najczęściej robione są ze stali, czyli stopów żelaza z węglem oraz innymi pierwiastkami, przerobionych plastycznie i nadających się do obróbki cieplnej. Żelaza jest w nich znacznie więcej, niż węgla – zwykło się przyjmować, że maksymalna zawartość graniczna tego ostatniego w stali to 2%, choć to akurat nie do końca prawda i od tej reguły są odstępstwa. Warunkiem wystarczającym, by stal z której zrobiona jest klinga noża dobrze sprawdzała się w cięciu jest odpowiednia ilość węgla – a inne składniki wcale nie są bezwzględnie potrzebne. Od 0,5% węgla jesteśmy w stanie uzyskiwać twardości w skali Rockwella powyżej 60 HRC, a więc jak na noże – bardzo wysokie. W stalach stosowanych na klingi zawartość węgla wynosi zazwyczaj ok. 1%. Większa jego ilość może wiązać się ze słabszą odpornością na korozję i podwyższoną kruchością, no ale zapewnia trochę łatwiejszą obróbkę cieplną (mającą na celu nadanie odpowiedniej twardości) i lepszą odporność na ścieranie w przemysłowych zastosowaniach stali – podczas normalnego użytkowania noży nie robi to jednak aż tak wielkiej różnicy

Pełna wersja artykułu w magazynie Strzał 10/2015

Wróć

Koszyk
Facebook
Tweety uytkownika @NTWojskowa Twitter