Start: Żmija z Włoch
PAWEŁ GRABOWSKI, DARIUSZ JARYCKI, WOJCIECH WEILER
Start: Żmija z Włoch
Słynne miasto Maniago na północy Włoch, skupiające kilkadziesiąt fabryk i fabryczek produkujących noże, to jedno z nielicznych takich miejsc w Europie i nożownicze centrum kraju. Dzięki uprzejmości polskiego importera – firmy Coltelli.pl – otrzymaliśmy do testów dwa pochodzące stamtąd noże Viper. Dziś prezentujemy składany model Start.
Miłośnicy noży doskonale znają takie włoskie marki, jak np. Extrema Ratio, Fox, Lionsteel (STRZAŁ 3–4/11), Fantoni (STRZAŁ 9/11), czy Viper. Połowa wszystkich włoskich noży eksportowanych na cały świat powstaje w Maniago, położonym w regionie Friuli-Venezia Giulia, blisko granicy z Austrią i Słowenią. Tamtejsi pro ducenci mają swój program jakościowy – Qualita Maniago – gwarantujący najwyższą doskonałość wyrobów, które żeby otrzymać certyfikat QM, spełnić muszą cały szereg wymagań. Do programu tego należy także Viper, z którym współpracują m.in. tak znani projektanci, jak Fabrizio Silvestrelli czy Tommaso Rumici.
W roku 1987 zostało założone przedsiębiorstwo Tecnocut di Maniago, które zaczęło produkować noże pod marką Viper, czyli Żmija, której rozdwojony język znalazł się w firmowym logo. Miały one łączyć w sobie najnowsze światowe technologie z europejskim kunsztem, by tworzyć wyroby na najwyższym poziomie. W roku 1992 rozpoczęto produkcję noży z zamawianego u dostawców damastu skuwanego z różnych gatunków stali. Ponie waż jego jakość nie przystawała do wymogów producenta, Tecnocut/Viper od roku 1994 zaczął tworzyć własne materiały łączone – o dużym kontraście i wielu wzorach, przy jednoczesnym zachowaniu należytych własności użytkowych. I właśnie na lata 90. przypada eks plozja rozwoju włoskiej fabryki: nastał czas przyspieszonego wprowadzania nowych produktów i innowacji o wielkiej różnorodności. Wszystkie noże Viper – składane i ze stałymi klingami – mają formę bardzo atrakcyjną, są pięknie wykończone i słyną z jakości. Na ich rękojeściach znajdziemy materiały nie tylko tradycyjne, jak różne drewna czy róg, ale także i nowoczesne, m.in. micartę i włókno węglowe. Klingi powstają ze stali D2, N690, 440C i wielu innych. Fabryka stawia na utrzymanie linii produktów na bieżąco z aktualnymi trendami oraz na stałą ofertę nowych noży na rynku. I kiedy tylko weźmiemy w dłoń jakąś Żmiję, to od razu zrozumiemy, dlaczego mają one wielbicieli na całym świecie!
Od firmy Coltelli.pl – polskiego przedstawiciela wielu włoskich marek – otrzymaliśmy dwa noże Viper: składany model Start i mocarny, choć stosunkowo niewielki nóż o stałej głowni David. Dziś przedstawiamy pierwszy z nich.
Pełna wersja artykułu w magazynie Strzał 12/2012